L’agrupament

descobreix com és l’AE Ermessenda del Casc Antic

El nostre agrupament

img_2778El nostre agrupament és ben nou. Vam néixer al 2013, i el curs 2014-15 ja teníem uns quants infants i caps! A partir de llavors el creixement ha estat imparable. Al nostre barri, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, faltaven projectes d’educació en el lleure, i, per això, Escoltes Catalans i l’Ajuntament van posar molts esforços per a poder engegar el nostre cau. I hem arribat ben lluny amb el fulard posat! Nosaltres som liles, verds i taronges: feminisme, natura, i energia.

Així doncs, a l’AE Ermessenda ens regim per valors relacionats amb l’escoltisme,com la cooperació, la solidaritat, el valor de l’esforç, entre molts d’altres (podeu consultar la pestanya Ideari si us en voleu informar millor). Nosaltres no som una escola ni una ludoteca: creiem fermament que la tasca d’educar la fan multitud d’agents diferents, i que l’educació en valors n’és la base. Per això, volem que el cau sigui un espai de llibertat i de col·lectivitat, entenent que són dos valors indispensables per a fer infants feliços i amb sentit crític.

Escoltes Catalans és l’associació que ens empara. És l’associació laica de l’escoltisme, i actua com un paraigües pedagògic dels seus agrupaments. És una entitat que aglutina tots els agrupaments escoltes de Catalunya, juntament amb Minyons Escoltes i Guies, i Acció Escolta.

Les unitats

Per parlar dels grups d’infants al cau, parlem d’UNITATS. Si vols saber quins equips de caps porten cada unitat, clica a la pestanya Equips!

12794611_439631822912892_9198344065604609543_nLa unitat més petita són els Follets, els infants de 6 a 8 anys. En aquesta edat, els nens i nenes comencen a descobrir la natura, els jocs cooperatius, i una primera autonomia personal i col·lectiva. És un bon moment per fer joc simbòlic, ambientacions i històries meravelloses, i passar-ho molt bé a cada  cau i sortida.

Després, ve la unitat de Llops, amb infants de 9 a 12 anys. Els nens i nenes Llops acostumen a tenir una energia desbordant i moltes ganes de fer milions de coses. És el moment per anar a explorar, fer cabanes al bosc, còrrer i saltar tot el dia, i muntar activitats més complexes amb uns principis de reflexió  sobre un mateix i sobre el grup.

Dels 12 als 14 anys comença una tercera etapa, la unitat de Raiers. Malgrat la por general que es té a l’adolescència, la unitat de Raiers és de les més potents que sempre tenim. El cau es converteix en un espai social diferent al de l’institut, on parlar i expressar-se més lliurement. Amb l’ajuda dels caps es comencen a qüestionar el món que ens envolta, i a entendre la capacitat de transformació social que te cadascú.

Finalment, l’última etapa, dels 15 als 17 anys, la unitat de Pioners. La unitat de Pioners es guia per dues qüestions: treballar l’autogestió, i el sentit crític. Pioners és una unitat que permet imaginar i materialitzar mil iniciatives diferents: involucrar-se a un projecte social del barri, muntar campanyes econòmiques per anar a esquiar, fer campaments internacionals… Els joves ja porten recorregut molt camí al cau i són capaços de posar en pràctica tot allò que han après al llarg de les diferents etapes.

Si aquests joves volen seguir fins a Consell i ser caps, passen per una etapa de preparació  anomenada Clan on, de manera autònoma i sense caps, es duu a terme un megaprojecte d’un curs de durada.

Finalment, trobem Consell, el grup de caps complet del cau. Treballem de manera assembleària, autogestionada i voluntària amb el suport tècnic i pedagògic d’Escoltes Catalans. Ens reunim setmanalment totes juntes, a més de les reunions per unitat, per tal d’avaluar l’evolució i la feina de l’agrupament. Ens dividim en els càrrecs següents: equip d’agrupament, secretaria, tresoreria, coordinació pedagògica, comunicació, relacions exteriors i material. La majoria de caps tenim el carnet de monitoratge de lleure i ens formem periòdicament a trobades que organitza Escoltes Catalans.

Estimem el barri

El nostre agrupament es troba al Centre de Joves Autogestionat de Ciutat Vella. És un projecte ben nou, del curs 2017-2018 que ens agrada moltíssim. Som una de les entitats d’aquest Casal, un espai cedit per l’Ajuntament en règim d’autogestió que permet vincular el jovent del barri al territori.

Al Districte de Ciutat Vella, la turistificació i la gentrificació fan que el veïnat, especialment les joves, haguem de marxar a participar i/o viure fora dels barris. Per lluitar contra això, al cau apostem per formar part de la xarxa veïnal, col·laborant i coorganitzant diverses inciatives populars com el Carnestoltes, o les Barrakes Joves de la Festa Major.